Skriv för livet

Redan 2018 föddes tanken hos Riksskådebanan på att genomföra kulturprojekt inom kriminalvården. 2021 startades tre pilotprojekt tack vare stöd från Postkodstiftelsen. På anstalten i Haparanda har Skådebanan Norrbotten tillsammans med Ung Teaterscen Norr arbetat med Teater. I Skåne har Skådebanan Södra regionen genomfört ett musikprojekt på anstalten i Kristianstad. Skådebanan Dalarna har arbetat med biblioterapi på häktet i Falun. 

Nu har det äntligen blivit dags att starta upp flera projekt runt om i Sverige. Skådebanan Västmanland kommer att genomföra skrivarcirklar på anstalten Hinseberg tillsammans med författaren och skrivpedagogen Magnus Utvik. Magnus har tidigare arbetat med ett liknande projekt på anstalten i Mariefred där skrivarcirkeln resulterade i boken Friheten innanför murarna. Boken består av de intagnas egna texter som utgår från skrivuppgifterna i cirkeln. 

Foto: Eva Lindblad